Dacă îți înfrunți frica, o învingi

Ca orice alt om de pe acest pământ am și eu anumite frici. Tuturor ne este frică de un anumit lucru de pe pământul acesta și nu trebuie să ne fie rușine de acest lucru. Frica este, până la urmă, un sentiment omenesc și e firesc să o simțim la un moment dat.

Unii dintre noi au frici mai ”obișnuite”, precum frica de păianjeni, de întuneric, de moarte sau alte astfel de frici întâlnite la un procent semnificativ din populația planetei. Alții au frici puțin mai bizare care pot fi chiar asemănate, în glumă, cu probleme psihice. Una dintre ele ar fi teama de paharul gol. Da, sună absurd însă este o frică dovedită științific.

În fine, nu este problema mea frica fiecărui om. Ideea la care vreau să ajung este că orice teamă se poate dizolva mai devreme sau mai târziu. Unele frici dispar odată cu trecerea anilor, de exemplu fricile caracteristici copilăriei, iar altele se mențin câteva zeci de ani. Nu m-ar mira să fie și cazuri izolate în care oamenii au trăit toată viața cu frica de un anumit lucru, nereușind să scape niciodată de anumite temeri.

O teamă puternică nu o să dispară niciodată dacă nu este înfruntată. Pentru cei ce nu înțeleg la ce mă refer prin acest termen, ideea este să faci exact lucrul de care îți este frică pentru a te convinge că nu există niciun pericol sau cel puțin nu este la fel de grav precum îți imaginai.

Desigur, dacă îți este frică de cobre nu-ți recomand să intri în aceeași cameră cu una și să o înfrunți pentru a-ți învinge frica de ea, mai bine rămâi într-un mediu sigur. Dacă în schimb îți este frică de întuneric ai toate șansele să dizolvi această teamă când o vei conștientiza. O metodă pe care chiar eu am folosit-o este să-ți petreci câteva minute într-o cameră întunecată, în beznă totală. Trecerea la acest punct nu trebuie să fie una bruscă. Ia-o treptat. Dacă acum dormi cu lumina și televizorul aprinse noaptea, începe mai întâi cu stingerea becului.

Acomodează-te treptat cu lumina mai slabă și, când te simți pregătit, renunță și la televizor. Nu te băga sub plapumă de îndată ce ai stins televizorul, ci ridică-te din pat și fă pași mărunți (dar curajoși) prin cameră. Te vei convinge că nu se ascunde nimeni în întuneric și poți dormi liniștit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *