Semne ale depresiei post-partum care ar trebui să te îngrijoreze

Depresia post-partum sau depresia postnatala este un sindrom depresiv care afecteaza un numar mare de femei dupa nastere.

In majoritatea din cazuri, depresia post-partum este declansata de enormele schimbari provocate de sosirea unui nou-nascut in viata proaspetei mamici. Poate aparea si datorita faptului ca o femeie se simte depasita, simte lipsa de echilibru dintre sarcini si activitatile placute. Daca nu se iau masuri, aceasta depresie ar putea dura pana cand copilul implineste varsta de 2 ani.

Iata cativa factori la care toate proaspetele mamici ar trebui sa fie atente dupa sosirea bebelusului:

Lipsa de atasament fata de bebelus
Iti spui ca acest lucru este un lucru imposibil, ca o mama este atasata in mod natural de bebelusul sau. In momentul in care proapata mamica iti vorbeste despre exeperienta sa cu siguranta foloseste cuvinte frumoase. In realitate insa, lucrurile pot sta cu totul si cu totul altfel. Daca se intampla ca, la cateva luni de la nastere mama sa nu simta afectiune fata de bebelusul sau, daca acea legatura speciala nu se creeaza intre ei, atunci cu siguranta mamica sufera de depresie post partum.

Crize de insomnie sau hipersomnie
Este cunoscut faptul ca primele saptamani cu bebelusul pot fi un veritabil calvar pentru proaspata mamica mai ales in ceea ce priveste somnul, sau mai degraba lipsa acestuia. Cercetatorii britanici au scos la iveala faptul ca dupa nasterea unui copil, parintii ar putea suferi de tulburari de somn, nu doar in lunile care urmeaza dupa nastere ci si mai tarziu, depinde de fiecare copil in parte.

Sentiment de culpabilitate si de neputinta
In realitate, nu exista mame rele. In numele instinctului matern care este cel mai adesea confundat cu dragostea materna, numeroase femei considera ca sunt mame rele. Instinctul matern manifesta dorinta unei mame de a avea grija de micutii sai. Or, se intampla ca aceasta femeie sa nu aiba acest instinct. Acest lucru nu inseamna insa ca o femeie este mama rea sau ca nu isi iubeste copilul. Acest lucru poate fi influentat de experientele noastre sau de mediul social.

Se poate intampla ca o femeie sa aiba imprudenta impresie ca este o mama rea in absenta acestui sentiment. Ceea ce poate crea crize de angoase constante si sa influenteze in mod inconstient maniera de a avea grija de bebelus.

Daca ai un puternic sentiment de neputinta, de incapacitate, de culpabilitate si de inaptitudine in ceea ce priveste copilul, atunci acesta este semn clar ca suferi de depresia post partum.

Pierderea interesului
Este incredibil cu sosirea unui copil pe lume poate da peste cap modul de viata al unei femei. Gata cu iesirile cu prietenele, la restaurant, gata cu noptile pierdute in cluburi, nici cu partenerul de viata mama nu isi mai petrece atat de mult timp. Intreg timpul si energia sunt consacrate bebelusului. Atunci cand ar trebui sa ne ingrijoram? Daca ti se intampla sa nu mai prezinti interes fata de activitatile care te tentau in trecut atunci ar trebui sa consulti medicul de urgenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *