Terapia cu ciuperci

Strămoșii noștri au observat cu mult timp în urmă că nu puteți mânca doar ciuperci, ci și să le folosiți pentru tratament. Practica de a folosi ciuperci în medicina tradițională a început înca din cele mai vechi timpuri și nu se oprește nici astăzi. Medicina oficială folosește, de asemenea, ciuperci în arsenalul său: antibiotice derivate din ciuperci de mucegai. Este imposibil să se calculeze cât de multe vieți au salvat penicilina, streptomicina și alte substanțe derivate din ciuperci.

Studiul fungilor și proprietățile lor continuă. Oamenii de stiinta studiaza efectele lor asupra organismului, activitatea impotriva bacteriilor, virusilor. În timp ce cercetarea științifică este în curs de desfășurare, medicina tradițională continuă să folosească mijloace antice pentru combaterea diferitelor boli.

Cele mai renumite ciuperci medicinale:

Chaga

Chaga se referă la ciuperca iasca (ciuperci parazitare care cresc pe trunchiurile copacilor). Ciuperca este de obicei găsită pe mesteacan, aspen, arțar. Aceasta apare ca o crestere intunecata fara forma, cu o suprafata crapata, formata in locuri unde este perturbata integritatea cortexului. Chaga este comună în pădurile din Rusia, America de Nord, în Coreea. Ciuperca este recoltată pe tot parcursul anului, exclusiv din copaci vii. Medicina populară a folosit Chaga de pe mesteacan și zada.

Infuziile și decocțiile de chaga sunt utilizate în tratamentul următoarelor boli:

 • tuberculoză;
 • bronșită și răceli;
 • boli de rinichi;
 • tumori în stadiul inițial (chaga oprește creșterea celulelor canceroase);
 • boli de piele, inclusiv eczeme, degeraturi, psoriazis, dermatită și ulcere trofice;
 • infecție gingivală;
 • diabet;
 • imunitate redusă.

Amanita

Această ciupercă frumoasă, foarte elegantă și foarte otrăvitoare este cunoscută tuturor. Strămoșii noștri nu au putut să nu o observe: chiar și în cele mai vechi timpuri, ciupercile Amanita au fost folosite de șamani și vrăjitori pentru a trata boli și a face băuturi.

Din aceste ciuperci se prepară tincturi și extracte care tratează articulațiile in caz de artrită, reumatism, pentru vindecarea rănilor. Câteva substanțe active au fost izolate din Buretele muștelor (Amanita muscaria), dintre care muscarina este cea mai semnificativă.

Extractul, decoctul și tinctura sunt folosite în tratamentul:

 • tuberculozei;
 • boli oncologice;
 • epilepsie și convulsii de diverse etiologii;
 • boli ale pielii, inclusiv răni purulente, eczeme, neurodermatită;
 • boli ginecologice;
 • radiculită, reumatism, artrită.

Prudență! Compozițiile, care includ aceasta ciupercă otrăvitoare, pot fi folosite doar sub supravegherea unui medic!

Ciupercile japoneze și chinezești: shiitake, Reishi, Meytake, Cordyceps

Medicina chineză orientală folosește proprietățile medicinale ale ciupercilor de mai multe milenii. Un tratat bine cunoscut de către vindecătorul Wu Rui, scris în secolul al XIV-lea, descrie câteva zeci de tipuri de ciuperci benefice și metode pentru utilizarea lor.

Shiitake a fost studiata în mod activ in instituțiile medicale din Europa și țările asiatice, pe baza rezultatelor cercetării, s-au obținut brevete pentru utilizarea preparatelor bazate pe aceste ciuperci pentru tratarea bolilor inimii și vaselor de sânge, pentru combaterea cancerului, pentru tratamentul și prevenirea infecțiilor virale. Shiitake este, de asemenea, utilizat în diabet zaharat și ca stimulant imunitar puternic.

Reishi se mai numește si “ciupercă a nemuririi”. În medicina chineză și japoneză, este utilizată pentru a trata alergiile, bolile cardiovasculare și cancerul.

Meytake face parte din mijloacele de tratare a bolilor ginecologice. Această ciupercă ajută la combaterea simptomelor menopauzei, normalizează sistemul hormonal. Reduce efectiv greutatea și se folosește în lupta împotriva obezității.

Cordyceps este un adaptogen puternic. Medicamentele pe bază de cordyceps au efecte antiinflamatorii, ajută la eliminarea toxinelor, îmbunătățesc funcționarea ficatului, a plămânilor, a sistemului hematopoietic și a alimentării cu sânge.

Veselka obișnuită

În ciuda numelui, această ciupercă are proprietăți extraordinare. Viața ei este foarte scurtă, are timp să crească și să moară în 2 zile. Colectată în timp, această ciupercă ciudată ajută la lupta împotriva bolilor tractului gastro-intestinal, a proceselor inflamatorii în ficat și rinichi și a bolilor sistemului cardiovascular. Ea normalizeaza tensiunea si ajuta la rezolvarea efectelor unui accident vascular cerebral. Ca și alți reprezentanți, aceasta poate opri dezvoltarea celulelor tumorale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *